Bass

Telttailu Ruotsissa

Tutustuessasi skandinaaviseen kulttuurin ymmärrät väistämättä pohjoismaalaisten rakkauden luontoa kohtaan. Ruotsalainen luonto tarjoaa mitä parhaat ulkoilumahdollisuudet niin paikallisille irti ottajille kuin matkailijoillekin. Monimuotoinen luonto onkin ruotsin tärkeimpiä vetonauloja. Ruotsissa pääset ihailemaan meri- ja saaristomaisemia, vuoristoa sekä monimuotoista metsää ja niittyä. Pääset tutustumaan sienestys ja marjastus kulttuurin unohtamatta vaellusta luonnossa. Telttailun merkeissä pääset edullisesti tutustumaan erilaisiin maisemiin. Ruotsissa telttailu kannattaa ajoittaa kesään, sillä syys ja kevät ilmat ovat Ruotsissakin vähintään arvaamattomia. Kesäyöt taas ovat pelkkää unelmaa. Suomalaiset usein toteavat ” Suomi on vapaa maa.” Voi samaa lausahdusta käyttää myös Ruotsista. Ruotsalainen ulkoilukulttuuri onkin hyvin lähellä sitä mihin suomalaiset ovat tottuneet. Lähtiessäsi telttailemaan Ruotsiin on kuitenkin hyvä selvittää maan perus lainsäädäntöä ja tutustua oikeuksiin ja velvollisuuksiin luontoretkeilyn aikana. Lue siis tästä tärkeimmät pointit telttailusta ja jokamiehenoikeudesta.

Jokamiehenoikeus

Jokamiehenoikeus

Ruotsi on suhteellisen turvallinen ja miellyttävä maa ajatellen telttailua, mikäli muistaa tarkistaa säätiedot ennen reissua. Ruotsissa oleskellessasi on sinulla oikeus patikoida, pyöräillä tai vaikka hiihtää kaikilla julkisilla alueilla, joissa oleskelua tai edellä mainittua toimintaa ei ole erikseen kielletty. Oleskelu yksityisillä erikseen rajatuilla alueilla kuten puutarhoissa tai jonkun ihmisen pihapiirissä ei toki kuitenkaan ole sallittua. Virallisesti telttailua ei sallita alle 70 metrin läheisyydessä asutuksesta tai viljelyalueesta, telttailu on usein myös kielletty julkisissa puistoissa ja vastaavilla yleisillä virkistysalueilla. Muissa tapauksissa telttailu on sallittua eikä sen harjoittaminen vaadi sen kummempia lupia, mikäli suunnitelmissa on parin yön telttareissu. Mikäli telttailu on suunnitelmissa toteuttaa suuren ryhmän voimalla, voi olla järkevää kysyä lupa telttailulle maanomistajalta. Asuntovaunun kanssa retkeily ja majailu vaatii aina maanomistajan luvan. Halutessasi kokea todellisen luontoelämyksen, kannattaa ajankuluksi ja huviksi harjoitella myös omavaraisuutta. Ruotsissa on sallittua poimia metsästä löytyviä sieniä, kasveja ja marjoja. Tiedä vaikka saisit riittävän marjasaaliin iltapalaa varten. Vaikka metsän läheisyys tai muu suojaisa paikka onkin paras vaihtoehto teltan pystyttämiselle, ei luontoretkeilystä pitäisi unohtaa kesäyön kuutamo uintia. Huomaa myös, että Ruotsin järvissä uiminen sekä onkiminen on myöskin sallittua. Ruotsin rannikkomaisemat kesäiltana ovat vertaansa vailla, onkin hyvä, että kaikki rannat, jotka eivät ole yksityisalueella, ovat kaikkien ihmisten vapaasti käytettävissä.

Arvosta luontoa

Arvosta luontoa

Ruotsalaiset luottavat luonnon ihmisten armoille, joten tulee jokaisen kunnioittaa tätä elettä, jotta samat oikeudet voidaan pitää myös jatkossa. Jokaisen luonnossa liikkuvan tulee huolehtia luonnosta parhaan mukaan. Näin ollen on siis ehdottoman tärkeää, että keräät esimerkiksi roskasi ja jätöksesi telttailualueelta. Huolehdithan avotulen tekoon liittyvistä säädöksistä, etkä sytytä tulta muualle kuin tulentekoon tarkoitetuille nuotiopaikoille. Tulen teko ei ole sallittua muiden maille, ellei kyseessä ole hätätilanne. Ruuan laittoa varten suosithan retkikeittimiä ja ateriointia varten tuothan pestävät astiat, näin säästät myös luontoa kertakäyttöisiltä astioilta. Ethän pystytä telttaa niin että se aiheuttaisi tuhoa ympäristölle ja sen kasvistolle. Mikäli huomaat maastossa painauman aikaisemmin pystytetystä teltasta, laita telttasi samaan kohtaan, jotta vältytään uusilta painaumilta. Arvosta luonnon tarjoamaa hiljaisuutta sekä metsän ja sen eläimien ääniä, älä mekasta tai tuhoa luontoa millään lailla. Kannattaa myös miettiä ympäristöystävällisyyttä valitessasi puhdistukseen ja peseytymiseen tarkoitetut pesuaineet. Käytä tiskaamiseen ja peseytymiseen aineita, jotka eivät vahingoita luontoa. Telttailu voi olla hyvä tapa irtaantua teknologian valloittamasta nykymaailmastamme. Ota siis mukaan, vaikka kirja tai korttipakka ja pyri välttämään puhelimen räpläämistä ja Netflixiä. Joskus voi myös olla ihan hyvä, olla tekemättä yhtään mitään. Hyödyllistä tietoa Ruotsin leirintäalueista löydät täältä.

Saatat myös pitää...