Bass

TEKO Hanke

TEKO on Terve Koululainen hanke, jonka tavoite on ehkäistä liikunta vammoja ja vapaa-ajalla tapahtuvia tapaturmia ja edistää liikuntaa niin kouluissa kuin nuorten vapaa-ajallakin.

TEKO keskittyy yläkouluikäisiin ja heitä opettaviin tahoihin, kuten yläasteiden terveystiedon ja liikunnan opettajat sekä luokanopettajat, että kouluterveydenhoito. Maksuton materiaali ja tietopaketit ovat vapaasti käytettävissä myös muille niitä tarvitseville.

Turvallisuutta liikuntaan

Hanke kouluttaa oppilaita ja peruskoulujen henkilökuntaa sekä kannustaa heitä yhteistyöhön. Vanhojen asenteiden haastaminen ja toimintatapojen rajummatkin muutosehdotukset kuuluvat hankkeen kulmakiviin. Hanke siis tekee yhteistyötä monen tahon kanssa materiaalin tuottamisen lisäksi. Hankkeella on kymmenen elementtiä, mistä koostuu koko hankkeen pohja. Ne elementit ovat: Murros-iän muutokset, Tapaturmat, Lepo ja Uni, Ilmapiiri ja pelisäännöt, Ravinto, Taustajoukot Tukena, Fyysinen Aktiivisuus, Terveydenhoito, Liikuntataidot ja Olosuhteet ja varusteet. Hankkeen kaikki materiaali on haettavissa ja luettavissa hankkeen virallisilla kotisivuilla: tervekoululainen.fi. Hankkeella on myös oma YouTube-kanava, josta saa lisää tietoa ja opetusvideoita sähköisen materiaalin tueksi. YouTube-kanavalla on tällä hetkellä webinaari videoita sekä erilaisia lämmittely ja lihaskunto opetusvideoita, joiden vetäjänä toimii nuori itse. Animoidut tietoiskut eri osa-alueista esimerkiksi liikkumisesta ja ravinnosta opettavat lyhyesti asiaa ja ovat saaneet jo kymmeniä tuhansia katselukertoja. Videokanavan on tilannut tuhat viisikymmentä viisi henkilöä.

Videonjakopalvelun materiaali

Move-videoilla yläkoulu ikäinen nuori opettaa hitaasti yksinkertaisia lihaskuntoliikkeitä ja lihasvoimaa kasvattavia omalla kehon painolla tapahtuvia sarjoja. Videoissa ei ole ääntä vaan yksinkertaiset neuvot ilmaantuvat ruudulle demonstraation lisäksi. Näiden videoiden avulla nuori voi katsella videoita esimerkiksi kotona ja toistaa liikkeitä rauhassa omassa huoneessaan. TEKO animaatioissa on selvä runko ja idea. Videoilla selitetään yksinkertaisesti lyhyitä tietoiskuja esimerkiksi istumisesta tai sitten vaikkapa ravinnosta. Viestit ovat selkeitä ja lyhyitä ja sopivat opetusmateriaaliksi. Videot ovat kestoltaan muutaman minuutin eli käyvät nopeaksikin tietoiskuksi. Kaikkein suosituin kanavan videoista on saanut lähes kaksi sataa tuhatta katselu kertaa ja sen otsikointina on: Kunnon ruokaa nuorelle urheilijalle. Videolla urheilija nuorukainen tekee aamupalaksi rahkapirtelöä ja voileipää ja pakkaa ne mukaansa. Sen jälkeen hän syö kouluruokaa ja ihmettelee kummastellen toisen luokkakaverin pientä ateriaa sekä toisen pelkkää kahvia ruuaksi. Videolla esitetään hyvään rytmiin syöty terveellinen koko päivä urheilija nuorelle. Valion tuotteet vilahtelevat kuvissa ja viesti on selkeä. Video siis toimii varmasti hyvänä esimerkkinä nuorille. Videon esittely tekstissä kerrotaan: Video esittää havainnollisesti urheilijan ravitsemuksen kulmakivet: ateriarytmi, urheilijan lautasmalli, monipuolinen ja terveellinen ruokavalio, aterioiden ajoittaminen harjoitteluun sopivaksi sekä ravinnon ja muun urheilijan elämänrytmin nivominen.

Koulutusta

Hanke on UKK-instituutin oma hanke ja on ollut voimassa jo vuodesta 2010. Hanke on myös osa kansainvälistä hanketta ja sen ohessa on useita eri yhteistyöhankkeita ja osahankkeita kuten muun muassa YouTube videoilla näkyvä Smart Moves-hanke. Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamana se on toiminut pääsääntöisesti vuosina 2010 vuoteen 2012 ja sen jälkeen pääsääntöinen rahoitus on tullut opetus- ja kulttuuriministeriöltä tähän päivään asti. Mukana toiminnassa on siis UKK-instituutin lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö ja siksi hankkeella on vahva vaikutus tämän päivän koulutuksessa. Opetusmateriaalia löytyy sivuilta ja sitä päivitetään vastaamaan nykytarpeita jatkuvasti. Sivuilta löytyvät niin mobiilipelit kuin perinteiset diasarjatkin. Tehtäviä, videoita, julisteita ja erilaisia teema kohtaisia työkaluja löytyy paljon sekä alakouluille erikseen kuin yläkouluillekin. Terve koululainen hankkeen mukana voi tilata uutiskirjeen kotisivuilta ja näin pysyä ajan tasalla hankkeen uusista opetusmateriaaleista ja koulutuksista.

Koulutusta

Saatat myös pitää...