Bass

Kalliokiipeilyä lapsille

Kiipeily on mukava harrastus kaikenikäisille. Se sopii hyvin lapsille, sillä lapset ovat luonnostaan jännityksen hakuisia ja haluavat kiipeillä paikasta toiseen. Siksi kiipeily sopiikin heille niin hyvin. Siinä saa kiipeillä eritasoisia seiniä ja kallioita, ja mikä tärkeintä, se tehdään turvallisesti turvavaljaita ja suojavarusteita käyttäen. Täten myöskään vanhempien ei tarvitse kantaa huolta kiipeilyn vaarallisuudesta.

Nykyään kiipeilyharrastus on tuotu kaikkien harrastettavaksi. Suomessa muun muassa Irti Maasta kiipeilykeskukset tarjoavat todella jännittävää ja monipuolista kiipeilyä lapsille ja nuorille. Usein lapset saavatkin ensikosketuksen kiipeilyyn jo koulussa, mistä voidaan järjestää yhteinen retki kiipeilypaikalle tai useassa koulussa on jopa oma kiipeilyseinä. Suomessa lajia voi harrastaa myös ammattilaisseuroissa.

Jos lapsi ensikosketuksen jälkeen innostuu kiipeilyharrastuksesta, löytyy siihen hyvät mahdollisuudet Suomessa. Erilaisia kiipeilykursseja ja kouluja järjestetään todella monessa kaupungissa. Toisinaan tämä harrastus voi johtaa, vaikka ammattilaisuraan ja mahdollisuuteen ryhtyä vuoristokiipeilijäksi. Kiipeily onkin mukavaa aloittaa jo lapsena, sillä se vaatii paljon tarkkuutta, kokemusta ja voimia ammattilaisuralle ryhdyttäessä.

Kiipeily on lapsille erittäin hyvä urheilumuoto. Se on kokonaisvaltaista liikuntaa, mikä vaikuttaa koko kehoon. Samalla se tuo lapselle jännitystä ja mielenkiintoa, koska lajissa kehitytään aina eteenpäin ja kiipeiltävät seinät vaikeutuvat. Kesäisin Suomessa harrastetaan paljon kalliokiipeilyä, johon on mahdollista osallistua lukemattomissa paikoissa. Juuri lajin vaihtelevuus ja uudet paikat pitävät sen mielenkiintoa yllä vilkkaimmallakin lapsella.

Kiipeilyharrastuksen aloitus

lapsi kiipeily

Yleensä 5-vuotiaat ja sitä vanhemmat lapset voivat aloittaa kiipeilyn. Toki nuorempanakin se on mahdollista, mutta laji on sen verran vaativaa, että lapsen keho osaa toimia ja on tarpeeksi vahva kiipeilyyn vasta hieman vanhempana. Lasten kiipeillessä tulee aina huolehtia riittävästä turvallisuudesta, erityisesti kun kyseessä ovat niinkin pienet kuin alle 5-vuotiaat. Jos lapsi kuitenkin aina kiipeilee ja haluaa kivuta ylemmäs, kiipeily voikin olla oiva harrastus tällaiselle lapselle.

Kiipeily opettaa lapselle monia erilaisia taitoja. Se ei pelkästään anna voimaa käsiin, jalkoihin ja selkärankaan, vaan sillä on myös monia muita hyödyllisiä puolia mitkä kehittyvät sitä harrastaessa. Suunnitellessaan seuraavaa kiipeilyn liikettä lapsi oppii kärsivällisyyttä, koordinaatiokykyjä, luottamusta ja se parantaa huomattavasti keskittymiskykyä. Myös tasapaino kehittyy ja vakaana pysymisen taito.

Kiipeily on myös erittäin hyvä koko perheen harrastus. Monissa paikoissa järjestetään mahdollisuus kaikkien osallistua kiipeilyyn. Lapsi voi jopa innostua entisestään, kun ymmärtää kykenevänsä samaan kuin vanhemmat sisaruksensa tai aikuiset. Kesäisin Suomessa harrastettava kalliokiipeily vie myös lapset luontoon pois tietokoneiden ja tablettien ääreltä. Ulkona harrastaminen tekee aina hyvää jokaiselle meistä.

Yleensä kiipeily aloitetaan sisätiloissa, erityisesti kiipeilyyn suunnitellussa ja rakennetussa paikassa. Tällainen paikka on turvallisempi aloitus paikka lapsille. Lasten annetaan edetä omaan tahtiinsa. Tärkeää kiipeilyn aloittamisessa on juuri se, ettei lapselle luoda minkäänlaisia paineita, vaan lapsen annetaan itse edetä tahdissa mikä hänestä tuntuu sopivalta. Jos paineet ovat heti liian korkealla, koko innostus lajiin voi kadota epäonnistumisien kautta.

Sisäharjoittelu parantaa myös lapsen kiipeilytaitoja, joka on erittäin tärkeää ennen luonnon kiipeilyyn lähtemistä. Omaa lasta kannattaa kuunnella ja tunnustella, koska hän on tarpeeksi valmis selviytymään hankalassa kivisessä seinämässä luonnon helmassa. Kalliokiipeily kannattaa aloittaa merkatuissa paikoissa mihin turvaköysien asentamien käy helposti. Lapset käyttävät aina suojakypärää kiivetessään.

Kalliokiipeilystä voi tulla helposti koko perheen harrastus, vaikka vanhemmat eivät olisikaan koskaan sitä harrastaneet. Lapsen into saa yleensä muutkin mukaan ja kalliokiipeily on todella hyvä keino lähteä luontoon koko perheen voimalla. Seinämien ei tarvitse olla vaikeita, vaan kohteiksi voi valita aluksi todellakin helppoja paikkoja, joissa on hyvä kerätä lisää kokemusta kiipeilemisestä.

Saatat myös pitää...