Bass

Bassokitaratyyppejä

Bassokitara on kielisoitin, joka näyttää visuaalisesti sähkökitaralta ja sitä voidaan pelata joko avokäsin tai plektralla. Monet sekoittavat yleensä nämä kaksi instrumenttia keskenään, mutta itse asiassa ne ovat täysin erilaisia. Se eroaa sähkökitarasta kaulan pituudessa sekä otenauhojen etäisyydessä. Sillä on myös yleensä 4 kieltä, vaikka bassokitaroita, joissa on 5 tai 6, on olemassa. Sen ääni on hyvin erottuva, joka tuottaa pienemmän taajuuden äänen, joka johtaa syvempään ja raskaampaan ääneen.

Bassokitaran historia

Amerikkalainen muusikon ja keksijän Paul Tutmarc kuvitellaan keksineen bassokitaran. 1930-luvulla hän suunnitteli ja loi bassokitaran kitaran muodossa helpomman kuljetuksen takia verrattuna kontrabassoon. Ensimmäisen sähköbasson materiaali oli mäntyä ja se näytti paljon pienemmältä kontrabassolta. Loput ovat historiaa.

Sähköbasso on usein intrumentti, joka tottumattomalla yleisöllä on tapana unohtaa tai jopa sekoittaa sähkökitaraan. Tämä on yleinen väärinkäsitys ja bassokitara on oikeastaan välttämätön osa mitä vaan modernia musiikkibändiä. Se on oheislaite, mutta viime vuosina bassokitara on alkanut hankkia entistä aktiivisempaa luonnetta pääasiassa jazz-musiikissa, jossa basson soittajalla on jopa kyky soittaa soolona.

Nykytaiteen genreissä, bassokitaraa käytetään osana rytmistä osaa, joka tarjoaa sarjan sointuja lauluun tai melodiaan. Bändin jäsenet, jotka ovat vastuussa rytmin ylläpitämisestä, ovat yleensä rumpali ja basisti. Jälkimmäinen ei ainoastaan auta rytmisen osan kanssa. Heillä on myös toinen todella tärkeä tehtävä, joka on laulun harmonian tukeminen. Basso pelaa todella tärkeän roolin siinä, miten kuulemme harmoniat.

Basisti pelaa kätketyn ja salaisen, mutta suuren roolin bändissä. Emme aina välttämättä näe sitä, mutta kuulemme sen varmasti. Esimerkiksi, kun kuulemme eri sointuja samaan aikaan eri instrumenteista, kuulemme kaikki ne nuotit, jotka ovat matalempaa ääntä, bassokitaran ääntä. Bassokitara tarjoaa myös pohjan rytmille ja harmonialle, kaksi musiikin avainelementtiä.

Lisäksi basisti toimii tuomarina rumpalin ja kitaristin välillä. He ovat ne, jotka tuovat pohjimmiltaan koko bändin yhteen rytmin melodian kanssa. Basistit pitävät muut muusikot omalla paikallaan. Ilman heitä, bändin ääni voi helposti muuttua kaaokseksi. Kun basisti työskentelee läheisesti rumpalin kanssa, koko bändillä on todella hyvä pohja ja se johtaa loistaviin ja kunnollisiin tuloksiin. Jopa silloin, kun toiset bändin jäsenet tekevät pieniä virheitä, jos rytminen tausta on oikein, yleisö ei välttämättä edes huomaa niitä.

Bassokitaratyypit

Kuten mainitsimme yllä, on olemassa monia bassokitaran tyyppejä. On akustisia bassoja, jotka tuottavat sen lämpimän ja täyden äänen jonka jokainen basisti tarvitsee ja tarjoaa myös kyvyn soittaa monta tuntia putkeen, sekä ammattimaisesti sekä amatööritasolla. On myös laajennettuja bassokitaroita, joissa voi olla 5, 6, 7, tai 8 kieltä jokaiselle äänelle, jota haluat tuottaa. Vasenkätisiä bassokitaroita on myös olemassa. Niillä on taipumusta olla lyhyempi kaula ja pienemmät etäisyydet kielien välissä, joka tekee niistä helpomman soittaa. Niitä on saatavilla myös eri malleissa, jotka kattavat sekä amatöörin että ammattilaismuusikon tarpeet. Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, on olemassa nauhattomia bassoja, joissa ei ole nauhoja ja siinä on otelauta. Minkä vain bassotyypin valitset, kaikki nämä ovat ainutlaatuisia ja ovat loistavia yhdessä asiassa, mutta myös heikkoja toisessa. Ja mitä vain bassoa käytät, instrumentti ei ole korvaus harjoitukselle, kovalle työlle, omistautumiselle ja sitkeydelle.

On myös olemassa monia malleja ja yrityksiä, jotka tuottavat bassokitaratyyppejä, joita bassoharrastajat rakastavat. Fender on yksi niistä, jota monet basistit pitävät bassokitaroiden Pyhänä Graalina. Se tarjoaa monimuotoisuutta ja -puolisuutta ja kyvyn suoriutua miten vain haluat sen kanssa. Joitakin suosittuja basisteja, jotka käyttivät jazz basso- kitaroita, ovat John Paul Jones, Victor Wooten, Jaco Pactorius ja Geddy Lee. Kaiken kaikkiaan, mitä vain vitsejä olet kuullut basisteista, muista että he ovat jokaisen bändin selkäranka ja he edistävät suuresti ääntä, jonka kuulet.  

Saatat myös pitää...